norsk english nederlands
Lente en Zomer

AppelbloesemAls in het voorjaar het aantal zonuren toeneemt, dooit de sneeuw in razend tempo. De rivieren vullen zich met kristalhelder water en overal ontstaan indrukwekkende watervallen. De weilanden in de dalen staan vol bloemen en de fruitbomen staan volop in bloei.

De zomer in Telemark is betoverend. Het mooie, stabiele zomerweer zorgt voor lange, zonnige dagen. Het is tijd om er op uit te trekken. Bergtochten maken, fietsen, kanoën en vissen... kortom: genieten van de natuur.

 

Wandelen

In de zomer zijn er talloze gemarkeerde wandelroutes in de bergen en bossen rond de gemeente Hjartdal. Enkele voorbeelden:

De Prestevegen is een wandelpad tussen Juvsmoen in Hjartdal en Hogstul in Tuddal. Vroeger werd dit pad door de priester gebruikt, die elke derde zondag naar Tuddal ging om daar de mis op te dragen. De wandeling duurt ongeveer zes uur.

De Bondalsvegen is een oud pad dat door reizigers tussen Tuddal en Bondal werd gebruikt. De wandeling start bij de school en eindigt bij Reisjå. Het pad door het bos is niet gemarkeerd, maar duidelijk zichtbaar. De wandeling duurt ongeveer drie uur.

GaustatoppenGaustatoppen is met 1883m de hoogste berg van Telemark en volgens velen de mooiste berg van Noorwegen. Bij helder weer kunt u vanaf de top een zesde deel van Noorwegen bewonderen. De berg is het gemakkelijkst te beklimmen vanaf de parkeerplaats bij Stavsro op de grens van de gemeentes Hjartdal en Tinn. De wandeling duurt ongeveer drie uur naar boven en twee uur naar beneden.

Vanaf Bitringsnatten kunt u een vier kilometer lang pad (ongeveer 1 uur) richting Runhellhovet volgen. Daar staat een oude runensteen van ongeveer anderhalve meter hoog. De inscriptie in de rots luidt “de rots als getuige”, en was vroeger waarschijnlijk een gedenksteen of een grenssteen.

 

 

FietsenFietsen

Telemark leent zich uitstekend voor een actieve vakantie. Fietstochten over rustige weggetjes of op het ruige Hardangervidda bergplateau brengen u naar prachtige dorpen of eindeloze vlaktes. Een andere populaire keuze is de combinatie van een fietstocht met een boottrip over het Telemarkkanaal. Deze tochten variëren van 20 tot 192 kilometer. Op verschillende plaatsen langs het kanaal zijn fietsen te huur (zie ook onze pagina over bezienswaardigheden in de buurt).

 

 

Zwemmen

Langs de rivieren en meren in Telemark zijn veel idyllische plekjes te vinden om te zwemmen. Misschien wel net zo avontuurlijk is het grootste waterparadijs van Noorwegen: Bø Sommarland. Hier beleef je urenlang waterpret voor jong en oud. Zo zijn er pierebadjes voor de kleintjes, een wildwaterbaan of een golfslagbad voor de oudere kinderen, maar ook een bloedstollende waterachtbaan voor de echte avonturiers.

 

 

Badestamp

Na een actieve dag in de buitenlucht is het heerlijk om tot rust te komen in een houtgestookte tobbe. Annedammen ligt op een idyllisch plekje in Hjartdal en biedt in alle seizoenen een bijzondere belevenis. Bij aankomst zijn het bad en de sauna al verwarmd en in de grilhut knappert het vuur. Ontspannen dobberend kunt u genieten van de lange zomeravonden. Daarna een heerlijk bezoek aan de sauna of een frisse duik in de rivier. Eén ding is zeker: een bezoek aan de badestamp zal een onuitwisbare indruk op u achterlaten!

 

 

VissenJacht en visserij

Met een visvergunning (bij ons verkrijgbaar) kunt u in de vele meren en rivieren in de gemeente Hjartdal uw geluk beproeven. Waarom niet een vuurtje stoken aan het eind de dag, zodat u heerlijk van uw zojuist gevangen vis kunt genieten?

De jacht heeft in Noorwegen een lange traditie. In de herfst is het mogelijk op groot of klein wild (zoals rendier, eland of sneeuwhoen) te jagen in Hjartdal.

 

 

Kanoën

Rustig peddelen over de meren of rivieren in Telemark is een prima bezigheid voor de hele familie. Kano’s zijn op diverse plekken te huur. U kunt mooie tochten maken en onderweg picknicken, zwemmen of vissen. Ook langs het Telemarkkanaal zijn diverse mogelijkheden om kano’s te huren en een kanotocht te combineren met een boottocht over het kanaal.

 

 

PaardrijdenPaardrijden

Het prachtige landschap in Telemark is ideaal voor paardrijden. De tochten leiden u langs oude landweggetjes, door de bossen en over de bergen en zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Ook meerdaagse tochten zijn mogelijk, bijvoorbeeld bij Kalhovd.

 

 

 

Bungeejumpen

Maak een sprong in het diepe! De meest uitdagende bungeejump van Noorwegen is vanaf de hangbrug bij Vemork, waar u 84 meter in een diepe, nauwe kloof stort. Wie durft?

 

 

ElandEland- en beversafari

Op verschillende plaatsen in de provincie worden eland- en beversafari’s georganiseerd. In Rauland kan men bijvoorbeeld onder leiding van een gids op elandsafari. De deelnemers krijgen in Øyfjell bovendien de gelegenheid om elandenvlees te proeven. Ook de bever gedijt goed in Telemark. Tijdens de beversafari vaart u met een kano naar een rustige plek in de rivier waar de bevers zich bevinden.


 

Golf

Vlakbij Ulefoss in Midden-Telemark ligt één van Noorwegens meest uitdagende 18-holes golfbanen: Norsjø Golfklubb. Het park is mooi gelegen aan de waterkant, met uitstekend verzordge fairways en greens. In Kongsberg vindt u één van Noorwegens langste 18-holes golfbanen; ruim 6000 meter. De golfbaan ligt in een prachtige natuur en biedt fraai uitzicht op de omliggende omgeving.