norsk english nederlands
Herfst en Winter

PaddenstoelRuik de frisse geur en de zuivere lucht als de zomer overgaat in de herfst en zie de kleuren exploderen. De berghellingen kleuren goud, geel, oranje, rood en bruin. Bessen en paddenstoelen zijn er in overvloed.

En dan het eerste dunne laagje sneeuw. Het landschap verandert in een winters paradijs met bevroren meren en stralend witte vlaktes. Tijdens de kortste dagen is het licht bijzonder en de bergen tekenen zich af tegen de prachtige roodtinten in de lucht. Winter is de tijd om plezier te maken. Van december tot eind maart is Telemark in de ban van de wintersport. Niet voor niets vinden woorden als “slalom”, “telemark” en “ski” hun oorsprong in de Noorse taal!

 

 

LanglaufenLanglaufen

De populairste sport in Noorwegen is langlaufen. Iedereen doet het en waar sneeuw ligt wordt gelanglauft. Goed geprepareerde loipes vindt u dus overal. Ook in Hjartdal en de omliggende gemeentes. Bij ons in het dorp is zelfs een verlichte loipe, zodat u ook tijdens de donkerste dagen kunt skiën. Maar vergeet niet dat de dagen gauw lengen. In maart zijn de dagen alweer langer dan in de zuidelijker gelegen landen en ligt er nog volop sneeuw om van te genieten.

 

 

Alpine skiën en snowboarden

Alpine skiërs en snowboarders komen in Telemark aan hun trekken in de verschillende skigebieden, zoals Gaustablikk, Rauland, Vrådal en Lifjell. Hier vindt u eindeloos witte pistes, geen rijen bij de liften, uitstekende skicondities en volop variatie.

Als de weergoden goed gezind zijn is het Gaustablikk skicentrum vanaf eind oktober geopend. Dit moderne skigebied ligt aan deAlpine skiën in Rauland voet van de hoogste berg van Zuid-Noorwegen: de Gaustatoppen. U heeft dan ook een spectaculair uitzicht op de bergen en het landschap tijdens de afdalingen.

Ook Rauland heeft een lang en gegarandeerd skiseizoen en beschikt over drie kleine maar gezellige skicentra: Raulandsfjell Alpinsenter, Rauland Skisenter en Vierli Vinterland. Voor zowel de beginnende als de gevorderde skiërs en snowboarders zijn hier voldoende mogelijkheden. Met één liftpas kunt u gebruik maken van de drie centra en er rijdt een gratis skibus tussen de verschillende skigebieden.

 

 

 

SneeuwschoenwandelenSneeuwschoenwandelen

Het is heerlijk om op sneeuwschoenen de natuur te verkennen. Dwars door de bossen, buiten de gebaande paden om, kunt u op plekken komen waar de sneeuw nog onberoerd is. Zonder sneeuwschoenen zou u hier tot uw knieën of heupen in de dikke laag sneeuw wegzakken. Geniet van de serene rust en laat de schoonheid van het ongerepte landschap op u inwerken. En wie weet staat u nog eens oog in oog met een eland of een hert.

 

 

 

Sleetje rijden

Sleetje rijden kan natuurlijk overal en is echt niet alleen voor kinderen. Voor een spectaculaire belevenis moet u eens naar Rjukan. Hier ligt de langste sleebaan van Noorwegen. Onder de Krossobanen ligt een spannende zigzag-weg van maar liefst 3851 meter met een hoogteverschil van 500 meter. Na één afdaling met 21 bochten nog niet moe? De kabelbaan brengt u zo vaak als u wilt omhoog. Een helm en skibril zijn verplicht.

 

 

Badestamp

BadestampNa een lange dag in de vrieskou is het heerlijk om tot rust te komen in een houtgestookte tobbe onder de heldere sterrenhemel. Annedammen ligt op een idyllisch plekje in Hjartdal en biedt in alle seizoenen een bijzondere belevenis. Bij aankomst zijn het bad en de sauna al verwarmd en in de grilhut knappert het vuur. Olielampen verlichten de paadjes in de sneeuw en ontspannen dobberend kijkt u naar de flonkerende sterren in de nachtelijke vrieskou. Daarna heerlijk onbezorgd genieten in de sauna of een frisse duik in de sneeuw of een wak. En ding is zeker: een bezoek aan de badestamp zal een onuitwisbare indruk op u achterlaten!

 

Hondensledetocht

Van verre hoort u de enthousiaste honden al blaffen. Ze zitten vol energie en trekken er maar al te graag op uit over de uitgestrekte witte sneeuwvlaktes. Eenmaal onderweg verstommen zij en is alleen het geluid van hun adem en het gesuis van de slee te horen.

In Rauland zijn verschillende mogelijkheden om een hondensledetocht te boeken: bij Varmevoll Lodge en bij Tjønndalen Villmarksturer. Na een training krijgt u de mogelijkheid om uw eigen span te besturen. De tourleider gaat voorop en de overige honden zullen vanzelf volgen.

 

Paardensledetocht

Stap na een actieve dag in de arreslee en laat u meevoeren voor een tocht door het betoverende witte landschap. In Rauland wordt elke donderdagavond een paardensledetocht georganiseerd. Na afloop kunt u genieten van een glas glühwein bij het vuur in de lavvu, een Sami-tent. Ook in Gaustablikk worden paardensledetochten georganiseerd.

 

IJsvissen

Ook als in de winter alle meren en rivieren bevroren zijn kunt u nog steeds uw hengel uit gooien. Met een speciale ijsboor wordt een mooi rond gat in het ijs geboord. Pak uw kruk erbij en wacht geduldig terwijl u geniet van de rust om u heen. Voor de ultieme winterbeleving bakt u natuurlijk aan het eind van de dag uw zelf gevangen vis op een knapperend vuur.

 

IJsklimmen

Rjukan is een eldorado voor ijsklimmers. Met meer dan 150 bevroren watervallen en een uiterst lang en stabiel winterseizoen is dit een ideaal gebied voor klimmers van over de hele wereld. Er worden diverse cursussen gegeven voor beginners en gevorderden.