norsk english nederlands
Bezienswaardigheden

StaafkerkenHeddal staafkerk

Van de ruim duizend staafkerken die ooit in Noorwegen gebouwd zijn, zijn er nog maar 28 over. De grootste en best bewaard gebleven staafkerk in Noorwegen is die van Heddal. De kerk is gebouwd in het begin van de 13e eeuw. Naast het feit dat de kerk een belangrijke toeristische trekpleister is, wordt ze ook nog steeds gebruikt voor kerkdiensten.

De enige andere staafkerk in Telemark is die van Eidsborg, iets ten noorden van Dalen. Ook deze kerk stamt uit de 13e eeuw en is één van de kleinste van het land.

 

Tuddal Bygdetun

Aan de prachtige bergweg tussen Sauland en Rjukan ligt Tuddal Bygdetun, een openluchtmuseum met oude boerderijen die ooit zo kenmerkend waren voor deze omgeving. Hier kunt u zien hoe de mensen uit Tuddal eeuwen geleden woonden en leefden.

Andere openluchtmusea in de omgeving vindt u in Heddal, Bondal of Rauland.

 

Telemarkkanaal Het telemarkkanaal

Het telemarkkanaal is een 105 km lange waterweg tussen Skien en Dalen. Het kanaal telt 8 sluizen met 18 sluiskamers om een hoogteverschil van 72 meter te overwinnen. Er zijn verschillende tochten over het kanaal mogelijk, varierend van 2 tot 10 uur. Maar ook tal van andere combinaties zijn mogelijk. Waarom niet de boot heen nemen en terug fietsen of kanoën? Zowel in Dalen als in Lunde zijn mogelijkheden om een fiets of kano te huren.

 

Vemork

In Vemork, vlak bij Rjukan, vindt u het Norsk Industriarbeider Museum met exposities over de industriële ontwikkeling van Noorwegen en van Rjukan in het bijzonder. Het museum is echter vooral bekend om de tentoonstelling over de rol van de plaatselijke verzetstrijders in de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hadden de fabriek van Norsk Hydro bezet om hier zwaar water te kunnen vervaardigen, wat nodig was voor de ontwikkeling van een atoombom. Na diverse pogingen om de productie stil te leggen wist het verzet de fabriek in 1943 te saboteren.

 

KrossobanenKrossobanen

Krossobanen is Noord-Europa’s eerste kabelbaan. Hij is in 1928 gebouwd als kado van Norsk Hydro aan de inwoners van Rjukan zodat ze ook gedurende de wintermaanden van de zon konden genieten. Op de top wacht u een schitterend uitzicht richting Rjukan, Gaustatoppen en Vemork. De fiets mag mee in de cabine en eenmaal op het Hardangervidda plateau is het mogelijk om naar de hutten Kalhovd of Mårbu te fietsen.

 

Noors Skimuseum

In Morgedal vindt u het Noors Skimuseum waar de ontwikkeling van de skisport van de afgelopen 4000 jaar wordt getoond. Met prachtige panoramabeelden en tentoonstellingen maakt u een reis door de geschiedenis van de skisport. U vindt informatie over Sondre Norheim, één van ’s werelds grootste skienthousiastelingen, de wedloop naar de Zuidpool, het olympisch vuur dat vanuit Morgedal naar de winterspelen werd gebracht en Noorwegen’s eerste skiwasmuseum.

 

Zilvermijnen in KongsbergZilvermijnen

Kongsberg dankt zijn bestaan voor een belangrijk deel aan de zilvermijnen, waar tussen 1623 en 1957 ongeveer 1.350.000 kilo zilver werd gewonnen. U kunt in de voetsporen van de mijnwerkers treden door met een treintje 2,3 kilometer de berg in te gaan. De rondleiding geeft u een inzicht in het dagelijks leven van de mijnwerkers van toen. De temperatuur in mijn is 6ºC, dus trek iets warms aan!

 

Bergweg langs de Gaustatoppen

De prachtige bergweg langs de Gaustatoppen loopt van Sauland (in Hjartdal) naar Rjukan en is alleen in de zomer geopend. Het hoogste punt op dit mooie traject, Flistjønnskaret, ligt op 1260 meter boven zeeniveau. Iets verderop ligt Stavsro (1173 meter), het beginpunt voor de wandeling naar de Gaustatoppen. Via een aantal spectaculaire haarspeldbochten daalt u af naar het dorpje Rjukan.

Fjellveg